wtorek, 10 listopada 2015

Sucharki z makiem


Sucharki próbowałam robić z różnego rodzaju pieczywa, ale te są najlepsze. Myślę, że to zasługa mleka kokosowego. Bułki z tego przepisu też wychodzą pyszne, ale sucharków dosłownie nie można przestać jeść:) Ciasto jest bardzo plastyczne, więc można poszaleć;) Sprawdziło się w 'kulaniu' paluszków Grissini i formowaniu rogalików (o czym w kolejnym wpisie). Polecam, jeśli lubicie sobie czasem pochrupać:)


  • 400 g mąki pszennej (używam chlebowej)
  • 6 g suszonych drożdży
  • 250 ml mleka kokosowego (najlepsze bez żadnych zbędnych dodatków, tylko orzechy kokosowe i woda w składzie) 
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki niebieskiego maku
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i makiem. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy sól, olej, mieszamy i wlewamy do miski z suchymi składnikami. Całość mieszamy i wyrabiamy gładkie, plastyczne ciasto. Kulę przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (1-1,5godz.). Kiedy podwoi objętość, formujemy bułeczki, układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 30-45min. Pieczemy w temperaturze 200-210st, około 15min.
Po przestudzeniu, kroimy na małe kromeczki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy, aż się zrumienią. 





  :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz