środa, 11 listopada 2015

Makowe rogaliki


Rogaliki upiekłyśmy wczoraj wykorzystując ciasto z poprzedniego wpisu. Większość gotowych mas makowych straszy składem, więc wymyśliłyśmy prostą masę makową. Wyszła pyszna (1/3 wyjedzona podczas smarowania:) Mak jest świetnym źródłem wapnia, a daktyle, oprócz wartości odżywczych, o których możecie przeczytać np. tutaj, świetnie sklejają i słodzą masę. Warto więc ją przyżądzić nie tylko przy okazji lepienia rogalików. 

Ciasto na rogalikipoprzedni wpis

Przygotowanie:

Wyrośnięte ciasto (po pierwszym wyrastaniu) dzielimy na dwie części, formujemy kulę i wałkujemy na okrągły cienki placek. Placek kroimy na trójkąty, które po rozdzieleniu możemy jeszcze delikatnie rozwałkować, nakładamy masę i zwijamy trójkąty (ciasto delikatnie naciągamy, aby każde kolejne nawinięcie było trochę cieńsze, a końcówka powinna znaleźć się pod rogalikiem - jak widać na zdjęciach, nie zawsze robię wszystko wg własnych instrukcji, ale to ciasto świetnie się skleja i końcówki nie podniosły się podczas pieczenia:). Rogaliki układamy na blasze i dajemy im jeszcze 30min pod ściereczką na podrośnięcie. Pieczemy ok.15min w temperaturze 200st., do zrumienienia. 




 Masa makowa:

  • 200 g miękkich daktyli (używam enerBio z Rossmann'a) 
  • ok. 3 łyżek niebieskiego maku
  • 1-3 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie, jeśli masa jest zbyt gęsta, albo żeby dodać orzechowego posmaku, nam smakowały obie wersje)
Daktyle (można pokroić na kawałki, jeśli blender nie ma dużej mocy) i mak wkładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe (lub nie), mieszamy łyżką nakładamy na ciasto. 




Wykończenie:
  • cukier puder (użyłam trzcinowego)
  • sok z cytryny
  • pokruszone orzeszki ziemne
Mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny (dodajemy sok do uzyskania pożądanej konsystencji), polukrowane rogaliki posypujemy orzeszkami.




Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz