piątek, 31 lipca 2015

Wegański orzechowy chlebek z rodzynkami



Przepis na ten prosty i szybki lekko słodki chlebek znalazłam w 'Nowoczesnych zasadach odżywiania w praktyce' Leanne Campbell. Piekłam wielokrotnie za każdym razem zmieniając oryginał (załączony na zdjęciu poniżej). Zmieniałam rodzaj mąki, nie dodawałam syropu, dodawałam więcej orzechów zmielonych/w kawałkach,etc. Tak naprawdę najlepiej jest wypracować swój własny ulubiony smak, ale polecam dodanie jednego zamiennika jajka (wtedy chlebek nie kruszy się tak bardzo) i zmielenie orzechów (łatwiej się kroi na kanapki), łyżeczkę proszku do pieczenia można sobie darować:)
Let's get down to work!:)


  • 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok.330g)
  • 1 średniej wielkości banan
  • 1/4 szklanki syropu klonowego/z agawy (ok. 50ml); można zastąpić cukrem trzcinowym lub pominąć jeśli wolicie bardziej neutralny smak
  • 1 szklanka mleka roślinnego (ok. 250ml)
  • zamiennik jednego jajka, czyli płaska łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami ciepłej wody
  • 1/2 szklanki zmielonych/rozdrobnionych w moździerzu orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • ulubione ziarenka do posypania
  • szczypta soli

W dużej misce mieszamy suche składniki (mąkę, sodę, sól). Rozgniecionego banana łączymy z syropem, zamiennikiem jajka, mlekiem, mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy łyżką do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Na końcu dodajemy orzechy i rodzynki. Mieszamy. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Jeśli jest za rzadkie dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste (nie można wymieszać) - odrobinę mleka. Można też zostawić ok. 50ml mleka i dodawać stopniowo na końcu do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Pieczemy ok. 40min w temp. 190st.





Enjoy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz