sobota, 28 marca 2015

Bagietki (o smaku bułki wrocławskiej:)


Dzisiaj przepis na bagietki, które szczególnie sobie upodobałam, ponieważ, dla mnie, nie smakują jak bagietki. Smakują jak bułka wrocławska, pyszny pszenny mały chlebek, który jadałam lata temu. W piekarniach nie bywam, więc nie wiem czy nadal można ją kupić, no i czy nadal smakuje tak samo? Pewnie nie, niewiele rzeczy smakuje tak jak lat temu... wiele;) Tym większa satysfakcja, kiedy uda mi się odtworzyć albo znaleźć jakiś smak, który kojarzę z beztroską tamtego czasu. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego 'Chleb. Domowa piekarnia.'
Z moich proporcji wychodzą dwie bagietkobuły:)


Podmłoda (rodzaj zaczynu drożdżowego) - najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem, wieczorem
  • 125 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 125 ml letniej wody
  • 1g świeżych drożdży

Ciasto właściwe
  • cała podmłoda (około 230-240g)
  • 150 ml letniej wody
  • 5 g drożdży
  • 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • łyżeczka soli (ok.10g)


Podmłoda: drożdże rozpuszczamy w wodzie i dokładnie mieszamy z mąką. Zostawiamy przykryte ściereczką w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. 

Ciasto właściwe przygotowujemy, kiedy podmłoda jest gotowa. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, łączymy z mąką i solą, dodajemy całą podmłodę i zagniatamy kulę. Wyrabiamy ciasto około 5-7min, podsypując mąką, jeśli za bardzo  klei się do rąk, lub wrzucamy do misy robota i wyrabiamy końcówką-hakiem. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2-3 godziny. Powinno, co najmniej, podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto lekko zagniatamy i formujemy bagietki, albo, tak jak ja, coś w kształcie przypominającym bułkę wrocławską:) Uformowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 2godz. Przed włożeniem do piekarnika nacinamy. Pieczemy w temp. 220st przez około 20-25min.


 Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz