sobota, 10 stycznia 2015

Zdrowe muffinki


Zdecydowanie ulubione muffinki Oli, które mogę dla niej piec bez wyrzutów sumienia:) Bez cukru, z mąki pszennej razowej, z dodatkiem płatków owsianych i otrębów. Idealne na zdrowy, pożywny podwieczorek lub drugie śniadanko:) 
Przepis znalazłam tutaj.

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki płatków lub otrębów owsianych 
  • 1/3 szklanki otrębów pszennych
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego/jabłek startych na tarce
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego/syropu z agawy

W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, w drugim wszystkie składniki mokre (roztrzepane jajo, mleko, mus, olej i syrop). Łączymy zawartość obu naczyń, mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w temperaturze 190st. około 25min., do suchego patyczka.

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz