niedziela, 11 stycznia 2015

Pasztet warzywny




Dzisiaj kolejny pasztet warzywny z Jadłonomii, tym razem mój ulubiony:) Autorka nazwała go 'pasztetem warzywnym doskonałym' a ja podpisuję się pod tym obiema rękami:)

Z dodatkiem rzeżuchy - prawdziwa 'bomba witaminowa'!



  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej)
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • biała część pora
  • 1/4 średniej bulwy selera (w oryginale 2 laski selera naciowego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz

Pora kroimy na cienkie talarki i wrzucamy na rozgrzany olej (najlepiej na dużej głębokiej patelni) dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i smażymy na małym ogniu. Kiedy por będzie szklisty i miękki wyciągamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe i dodajemy starte na tarce warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) i przepuszczony przez praskę czosnek. Dusimy na małym ogniu, do miękkości (u mnie ok. 20min.) Miękkie warzywa mieszamy z ugotowaną (może być nawet trochę rozgotowana) kaszą jaglaną, orzechami, olejem oraz resztą przypraw i mielimy wszystko blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do keksówki (u mnie 23/13) i pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 200st. Studzimy przez całą noc, kroimy rano.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz