niedziela, 21 grudnia 2014

Pierniczki


To nasze ulubione pierniczki, niezbyt słodkie (bez dodatków), pyszne miękkie zaraz po upieczeniu i chrupiące kiedy trochę poleżą. Oczywiście wolałabym żeby Ola jadła je bez tych wszystkich błyskotek, ale tak naprawdę to właśnie na to ozdabianie czeka najbardziej:) 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 nieduże jajka
  • około 35-40g masła
  • 2 spore łyżki miodu
  • 1/4 szklanki drobnego cukru (dodaję trzcinowy)
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • czubata łyżeczka kakao
  • łyżeczka przyprawy do piernika
Mąkę przesiewamy, dodajemy rozpuszczony miód i mieszamy łyżką. Dodajemy cukier, sodę, kakao, przyprawę do piernika, mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło, jajka i zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozwałkowujemy (ciasto jest bardzo plastyczne, nie powinno się kleić) i wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy w temperaturze 170-175st. około 10min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz