sobota, 11 października 2014

Ziarenkowy chleb weekendowy:)

Tak, wiem, trochę monotematycznie:) nawet planowałam dzisiaj coś innego niż ten chlebek, ale to na specjalne zamówienie od niedawno 'zakwaszonej' przeze mnie znajomej:)
Receptura jest wynikiem moich eksperymentów służących odnalezieniu idealnego smaku chleba wieloziarnistego bez drożdży. Ziarenkowym nazwała go Ola, a weekendowym został, gdyż świeży pojawia się u nas zwykle w sobotni, lub niedzielny poranek (tak jest najwygodniej - np. w piątek rano dokarmiamy zaczątek, wieczorem przygotowujemy ciasto wg instrukcji poniżej, a rano wkładamy tylko foremkę z ciastem do piekarnika). Ma charakterystyczny zapach, który Ola rozpoznaje bezbłędnie, zwykle zaraz po przebudzeniu ( 'O, ziarenkowy się piecze!'). Ma też dosyć wyrazisty smak, trochę łagodniejszy ze zwykłą mąką pszenną (np. 550/650), którą można dodać zamiast żytniej i pszennej w przepisie, ale my najbardziej lubimy ten. No i paprykę jak widać też:)

  • 300g mąki pszennej chlebowej typ750
  • 200g mąki żytniej chlebowej typ720
  • pół szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki otrębów pszennych lub żytnich
  • 1 szklanka ziarenek (mieszam słonecznik, siemie lniane i pestki dyni)
  • 150g zakwasu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pół litra ciepłej wody

Suche składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy wodę, zakwas i mieszamy wszystko dokładnie łyżką. Zostawiamy przykryte ściereczką na 1,5 - 2godz. Następnie przekładamy do foremki (u mnie keksówka ta sama co przy białym chlebie na zakwasie 30/12cm), oprószamy mąką i zostawiamy na noc (od 8 - 10godz.), ciasto powinno wyraźnie urosnąć, ale nie bardzo (zwykle nie wystaje z foremki).
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 1,5 godz. w 180st.






2 komentarze:

  1. Piekne zdjęcia jesienne i ziarenkowego chlebka... I przeeeeecudne skrzyneczki! Czy mogę prosić o podpowiedź, gdzie można takie nabyć?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo! A skrzyneczki nabyłam w Netto:) Miałam je pomalować, ale w końcu zostawiłam takie 'surowe' :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń