piątek, 17 października 2014

Gryczane kotleciki

Z doświadczenia wiem, że bezmięsne kotlety rzadko przypadają do gustu mięsożercom ( '...no dobre, bardzo dobre, ale czegoś mi w nich brakuje, jakby tak chociaż troszkę tego mięsa dodać ...':), te natomiast, stosunkowo rzadko wywołują w próbujących chęć modyfikacji:) Bardzo proste, dobrze smakują z surówkami, pyszne są też z ketchupem. Polecamy:)

  • 300-350g ugotowanej kaszy gryczanej (używam niepalonej,ekologicznej)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego lub drobno pokrojonego sera, najlepiej wędzonego 
  • 2 małe lub 1 większa cebula drobno posiekana
  • 1 lub 2 ząbki czosnku (rozgniecione lub bardzo drobno posiekane)
  • garść posiekanej natki pietruszki (zimą używam mrożonej lub suszonej, wtedy dodaję łyżkę)
  • łyżka majeranku
  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej, żeby zlepić masę
  • sól, pieprz do smaku

Do wystudzonej kaszy dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Kładziemy łyżką na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.

Smacznego:)

2 komentarze: