niedziela, 26 października 2014

Grahamki



Od momentu kiedy Ola zaczęła jeść pieczywo, starałam się, żeby nie było to jedynie takie z białej mąki. Zaczynałam od stopniowego dodawania mąki graham do białych bułeczek na drożdżach, które z czasem 'zamieniły się' w prawdziwe grahamki. Mam kilka przepisów na te popularne bułeczki, ale od jakiegoś czasu robię tylko te z www.mojewypieki.com. Proste i pyszne. Polecamy:)


  • pół szklanki letniego mleka
  • pół szklanki letniej wody
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2,5 szklanki mąki graham (używam mąki pszennej bio graham 1850)
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej, albo zwykłej pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 7g suchych drożdży
      (w oryginale jest jeszcze łyżka melasy - nadaje ładny kolor, i jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania, ja czasem, jeśli nie zapomnę, smaruję:)

Mąkę i drożdże mieszamy w misce. W rondelku lekko podgrzewamy mleko i wodę, następnie dodajemy miód, sól i olej, mieszamy. Zawartość rondelka wlewamy do miski, mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką (wyrabiam ręcznie, ok.7-10min.) Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na ok. 1,5godz.

 
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, krótko je wyrabiamy i formujemy bułeczki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na ok.30-45min. Pieczemy w temperaturze 190-200st. od 20-25min.

 
                                                                  
                                                                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz