sobota, 4 października 2014

Bułki na zakwasie



No to jak już mamy ten zakwas, dorzucę jeszcze przepis na pyszne bułeczki:)
Kolejny przepis z www.whiteplate.com  (mum's favourite:), troszkę zmodyfikowany. Mięciutkie lekko słodkawe, 'fajnie się lepią' -  Ola:)


Potrzebujemy:
  • 150g zakwasu
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki orkiszowej (piekłam też z pszenną razową i z żytnią razową, zawsze pyszne:)
  • 170g wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1łyżeczka miodu/syropu klonowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 7,8 g świeżych drożdży lub łyżeczka suszonych (zawsze używam świeżych)

Do miski wsypujemy mąkę. Do letniej wody dodajemy drożdże, mieszamy aż się rozpuszczą, sól, mieszamy, olej i miód, mieszamy. Miksturę wlewamy do mąki, dodajemy zakwas, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie smarujemy dłonie olejem, lub oprószamy mąką, odrywamy kawałki ciasta ( u mnie zwykle 83-85gramowe) i formujemy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o odstępach (rosną!). Pieczemy ok.15min w temp. 220st.


2 komentarze: